Łatwa tarta cytrynowa

4.49 (203 ocen)

  • 30 min

To moja popisowa tarta cytrynowa, łatwa i szybka. W dodatku zawsze się udaje. Tarta cytrynowa to znakomita propozycja na podwieczorek. Nie jest za słodka, wręcz przeciwnie - cytrynowy krem przyjemnie orzeźwia i dodaje ciastu kwaskowej nuty. Całość jest dobrze zbalansowana. Tarta cytrynowa będzie hitem też w waszym domu - sprawdźcie sami!

  • 30 min

Składniki:

  • Tarta cytrynowa:
    1,5 szklanki drobno pokruszonych lub zmielonych herbatników,
    5 łyżek roztopionego masła,
    2 łyżki cukru,
    puszka mleka skondensowanego słodzonego,
    pół szklanki soku z cytryny,
    4 żółtka
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Tarty Desery

Łatwa tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tarta cytrynowa:
    Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z masłem i cukrem. Możemy użyć robota kuchennego, by dokładniej wszystko rozdrobnić i wymieszać. Wysypujemy do formy na tartę, (ja mam taką o średnicy 28cm) i dociskamy ciastka do brzegów i dna. Ja ugniatam je szklanką - to łatwy i skuteczny sposób na równomierne i płaskie rozłożenie spodu.
  • 2. Spód tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C na 10 minut, lekko podpiekamy.
  • 3. W tym czasie robimy masę cytrynową: miksujemy mleczko z żółtkami i sokiem z cytryny. Gdy składniki się połączą wyciągamy tartę z piekarnika, na gorący spód wlewamy naszą masę i znów wkładamy do piekarnika na 15 minut, żeby żółtka się ścięły. Po tym czasie wyjmujemy tartę z pieca i czekamy aż ostygnie.

Porady

Tarta cytrynowa powinna być podawana po ostudzeniu. Wierzch tarty można udekorować bitą śmietaną i skórką cytrynową lub plasterkami cytryny. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza. Tarta cytrynowa może być inspiracją do przygotowania innych tart z cytrusów, na przykład tarty limonkowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Jak widzicie przepis na tartę cytrynową jest bardzo prosty. Możecie przygotować ją szybko, dlatego nie straszni wam będą niezapowiedziani goście. Tartę warto urozmaicać, choćby przez to, co kładziemy na wierzch ciasta. Oprócz bitej śmietany, dobra będzie też beza. Ubijamy bezę z białek i umieszczamy ją na cieście po końcowym pieczeniu. Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 10 minut, żeby białka lekko się ścięły. Możecie też zrobić tartaletki cytrynowe z bezą - do pieczenia używamy wtedy kilku małych foremek do tart. Tarta cytrynowa z bezą jest pyszna!

Inną opcją jest tarta cytrynowa z mascarpone. Mascarpone możemy potraktować jak bitą śmietanę i udekorować serkiem tartę. Jeśli będzie dla nas za tłuste, warto zmieszać je z jogurtem. Tarta cytrynowa na zimno, podana z lodami waniliowymi lub czekoladowymi też będzie bardzo smaczna - nie zapomnijcie o owocach.

Sam krem cytrynowy do tarty możemy wzbogacać, na przykład dorzucając do niego trochę skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Skórkę warto wcześniej lekko podsmażyć z cukrem, żeby nie była zbyt twarda. Do tarty możemy też dodać nieco soku z limonki - nada jej ciut egzotyczny posmak. Tartę warto podawać ze słodkimi dodatkami, na przykład filiżanką czekolady. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować