Krupnik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię krupnik szczególnie w chłodne dni :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 woreczek kaszy jęczmiennej
    1 cebula
    Skrzydło z indyka
    kawałek wędzonego boczku
    sól i pieprz
    3 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    szczypta suszonego lubczyku
    łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Skrzydełko z indyka myjemy i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy ziele angielskie i liścia laurowego.Gotujemy do uzyskania wywaru w między czasie zbieramy powstałą piane. Marchewkę,pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na bok.

    2 Ziemniaki myjemy ,obieramy, i kroimy w kostkę.

    3 Cebulę kroimy w kostkę razem z boczkiem ,podsmażamy na smalcu i wrzucamy do wywaru z indyka. Kiedy mięso będzie ugotowane odławiamy,obieramy mięso i kroimy , następnie z powrotem wrzucamy do zupy.

    4. Dodajemy marchewkę i pietruszkę.

    5.Gotujemy prawie do miękkości ziemniaki ,następnie wrzucamy kaszę jęczmienną i lubczyk . Kiedy kasza będzie miękka doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Gotowe :)

Porady

podajemy z świeżym pieczywem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować