Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniej wody. Mąkę przesypać do miski ,wlać drożdże, dodać 1 płaską łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju, całość dokładnie wymieszać. Jeżeli konsystencja ciasta jest zbyt miękka , należy dodać mąki a jeśli za twarda to trochę wody.
2.Następnie ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką i tam ugniatać około 10 minut, tak aby masa stała się plastyczna. Wyrobione ciasto przełożyć ponownie do miski i pozostawić do wyrośnięcia około 15 minut.
3.Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je ponownie na deskę i tam uformować okrągły placek wałkiem do ciasta, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Następnie trzeba przygotować blachę do piekarnika i posmarować olejem i przełożyć ciasto ( po bokach ciasto ma być grubsze)
4.Przygotowanie sosu :
Koncentrat przesmażamy na maśle na patelni ,dodajemy pokrojoną w plastry cebulę ,czosnek pokrojony w plasterki. Zrumieniamy. Doprawiamy ziołami
5.Ser ścieramy na tarce ,szynke kroimy w kostkę lub w paski.
Na ciasto wylewamy sos,na sos układamy szynkę ,przesmażone pieczarki.
6.Pieczenie:
Nastawić piekarnik na około 230 stopni . Ciasto posmarowane sosem i pieczarkami z szynką pieczemy 6 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę aby posypać ją serem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 4 minuty.
Komentarze