Pizza na cienkim cieście

0 (0 ocen)

Jest pyszna

Składniki:

  • Na ciasto :
    14 g drożdży
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 mała łyżeczka soli
    3 łyżki oleju

    Na sos:
    Koncentrat pomidorowy
    2 ząbki czosnku
    cebula
    sól
    oregano
    bazylia
    przyprawa do pizzy

    _
    szynka salami itp.
    pieczarki
    ser zółty ok 20 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniej wody. Mąkę przesypać do miski ,wlać drożdże, dodać 1 płaską łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju, całość dokładnie wymieszać. Jeżeli konsystencja ciasta jest zbyt miękka , należy dodać mąki a jeśli za twarda to trochę wody.
  • 2. Następnie ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką i tam ugniatać około 10 minut, tak aby masa stała się plastyczna. Wyrobione ciasto przełożyć ponownie do miski i pozostawić do wyrośnięcia około 15 minut.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je ponownie na deskę i tam uformować okrągły placek wałkiem do ciasta, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Następnie trzeba przygotować blachę do piekarnika i posmarować olejem i przełożyć ciasto ( po bokach ciasto ma być grubsze)
  • 4. Przygotowanie sosu :
    Koncentrat przesmażamy na maśle na patelni ,dodajemy pokrojoną w plastry cebulę ,czosnek pokrojony w plasterki. Zrumieniamy. Doprawiamy ziołami
  • 5. Ser ścieramy na tarce ,szynke kroimy w kostkę lub w paski.
    Na ciasto wylewamy sos,na sos układamy szynkę ,przesmażone pieczarki.
  • 6. Pieczenie:
    Nastawić piekarnik na około 230 stopni . Ciasto posmarowane sosem i pieczarkami z szynką pieczemy 6 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę aby posypać ją serem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 4 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować