Pieczona łopatka

0 (0 ocen)

świetnie nadaje się do obiadu i na kanapki

Składniki:

  • 1,5 łopatki wieprzowej
    imbir
    curry
    przyprawa do wieprzowiny
    sól
    pieprz
    czosnek
    olej
    czerwona papryka ostra

Pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatke myjemy , osuszamy , i nacinamy nożem w kilku miejscach
  • 2. w wyciete miejsca wciskamy połówki czosnku . Przyprawiamy wszystkimi przyprawami i olejem. Zostawiamy w lodówce na 2/3 godziny . Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku pod przykryciem przez około 1,5 godziny w 180 stopniach (całe mięso można natrzeć czosnkiem granulowanym)

Porady

mięso podajemy z ziemniakami i surówką. z powstałego sosu pod mięsem możemy zrobić sos do miesa zagęszczając go mąką.

Komentarze

Podobne przepisy