Kruche ciasteczka

4.5 (155 ocen)

  • 15 min

Ciastka odpowiednie na każdą porę roku, smakują idealnie o każdej porze dnia. Kruche, z delikatnym maślanym posmakiem - idealne. Dokładnie takie jak te babcine - przeciskane przez maszynkę.

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    rozmącone jajko do posmarowania
    polewa czekoladowa do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciastka 1. Masło wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę. Z mąki usypać na blacie kopczyk, w środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia włożyć masło, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się w duże okruchy - dodać żółtka i zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i foremką wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie.
  • Jasnozłote kruche ciasteczka 2. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180°C przez ok. 10 minut. Ciasteczka mają mieć jasnozłoty kolor.
  • Ozdobione kruche ciasteczka 3. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka można ozdobić polewą, ale nie jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować