Drożdżówki z rabarbarem

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne Drożdżówki, dużo lepsze niż z cukierni! Rabarbar to smak z mojego dzieciństwa - a te bułeczki są jak podróż w czasie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    • 500g mąki
    • 1 1/2 lyzeczki drożdży instant (dałam 20 g świeżych)
    • szczypta soli
    • 1 szklanka mleka
    • 1 jajko
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    Nadzienie:

    • 1kg rabarbaru
    • szklanka cukru
    • Jajo i łyżka mleka do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączę z drożdżami, dodaję sól (w przypadku świeżych drożdży robię najpierw rozczyn). Wlewam mleko, wbijam jajo, mieszam dokładnie. Dodaję olej i resztę składników. Zagniatam miękkie, plastyczne ciasto. Zostawiam je na godzinę
  • 2. Następnie uderzam pięścią w ciasto - odgazowuję, zwijam w rulon i dzielę na 16 części . Lekko formuję w kule i znów zostawiam na 15 minut
  • Rabarbar 3. W czasie wyrastania ciasta rabarbar kroję w kostkę, przekładam na patelnię, zasypuję cukrem i przesmażam aż będzie miękki. Sok z rabarbaru musi się skarmelisować z cukrem.
  • rabarbar 4. Z każdej kuli robię placek (najlepiej rozwałkować krążki równej grubości)) i na jego środku umieszczam kopiastą łyżkę rabarbaru. Zlepiam placki jak pierogi, dokładnie dociskam. Każdą umieszczam złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie roluję nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieszczam na naoliwionej blasze i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Bułki z rabarbarem 5. Wyrośnięte drożdżówki smaruję rozmąconym jajem i wkładam do pieca nagrzanego do 220C. Piekę 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować