Rolada z bitą śmietaną i jagodami

  • wyświetlono: 1480 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kto z nas nie lubi patrześ w cukierni na pięknie zawinięte, przepyszne rolady i zastanawia się "jak oni to robią, że tak ładnie wyglądają" - postanowiłam się zmierzyć z roladą - NIC TRUDNEGO

martrzy90
  • 30min

Składniki

Składniki:

• 5 jaj (osobno białka i żółtka)
• Szczypta soli
• ½ szklanki cukru
• 1 łyżka octu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 budyń czekoladowy
• 2/3 szklanki mąki

duże opakowanie śmietany kremówki oraz 1/2 szklanki cukru
0,5l jagód

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z bitą śmietaną i jagodami

  • 1. W dużej misce ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli.
    W osobnej misce mieszam żółtka z proszkiem do pieczenia i octem – aż zrobi się puszysty mus, który podwoi swoją objętość.
    Do ubitych na sztywno białek stopniowo dodaję cukier – ciągle miksując oraz powstały z żółtek mus.
    Do powstałej masy stopniowo dodaję mąkę na przemian z budyniem – NIE MIKSUJĘ – mieszam delikatnie łopatką, po to aby ciasto nie opadło.
  • 2. Dużą, płaską blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, wylewam na nią ciasto, dokładnie i równo rozsmarowuję (powinno mieć ok. 1cm wysokości) i wkładam do nagrzanego do 180C piekarnika na 12-15min.
  • 3. Podczas pieczenia ubijam na sztywno śmietanę wraz z cukrem i dodaję do niej jagody - wstawiam do lodówki
  • 4. Czystą ściereczkę do naczyń moczę w wodzie - wykładam na nią ciepły jeszcze biszkopt i przykrywam drugą wilgotną ściereczką - zostawiam do wystygnięcia.
  • 5. Gdy ciasto jest już zimne delikatnie odkrawam brzegi biszkopta, sprawdzam czy w każdym miejscu jest miękki i elastyczny - jeśli nie moczę wodą.

    Wyjmuję śmietanę z lodówki. Dłuższy brzeg biszkopta smaruję grubo śmietaną - resztę cienko rozsmarowuję zna całości. Delikatnie zwijam roladę, dokładnie dociskając tak, aby nie powstały w środku "dziury" bez kremu.

    Dekoruję wierzch

Porady

idealnie smakuje z każdymi owocami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylabiszkoptbita śmietanaroladakremówkaśmietanaJagodyowoceciemny biszkopt
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-29mrpdo

Dodane przez: monika016

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany...

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną...

Taki deser jest bardzo prosty i...

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami.

Dodane przez: Anika84

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkopt, prawdziwa ubita śmietana...

Rolada biszkoptowa  bitą śmietaną.

Dodane przez: Annna MM

Rolada z bitą śmietaną.

Roladę biszkoptową robię często...

Rolada piankowa z bitą śmietaną i malinami

Dodane przez: Andzia Pichci

Rolada piankowa z bitą śmietaną i malinami

Ten deser w smaku przypomina słynny...