1.Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i łyżki cukru i cukru waniliowego zagniatam ciasto. Dzielę je na 3 części. Jedną z nich, zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 20 min. Do Pozostałych 2 części dodaję kakao, ponownie zagniatam i również zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 20 min.
2.Blachę smaruję masłem, obsypuję bułką tartą. Wyjmuję z zamrażarki ciemne ciasto i ścieram na najgrubszych oczkach tarki tak, aby pokryło całe dno blachy. Wstawiam na 15min. do nagrzanego do 1800C piekarnika.
3.W tym czasie ubijam pianę z białek wraz ze szklanką cukru pudru orazkisielem cytrynowym
Po 15 minutach wyjmuje ciasto z piekarnika, układam na nim jabłka lub smaruję dżemem, a na wierzch wykładam masę z białek. Z zamrażarki wyjmuję jasne ciasto i również na największych oczkach tarki ścieram na wierzch ciasta. Wkładam do piekarnika na 25-30min.
Komentarze