Kruszon

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

To ciasto zawsze robiła moja babcia jako deser po niedzielnym obiedzie. Uwielbiam je :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    • 1 łyżka cukru
    • 3 szklanki mąki
    • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 kostka margaryny lub masa
    • 2 łyżki kakao
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 opakowanie kisielu cytrynowego

    4 jabłka ewentualnie dżem z czarnych porzeczek lub jagód

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Kruche ciasto Desery

Kruszon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i łyżki cukru i cukru waniliowego zagniatam ciasto. Dzielę je na 3 części. Jedną z nich, zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 20 min. Do Pozostałych 2 części dodaję kakao, ponownie zagniatam i również zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 20 min.
  • Kruchy spód 2. Blachę smaruję masłem, obsypuję bułką tartą. Wyjmuję z zamrażarki ciemne ciasto i ścieram na najgrubszych oczkach tarki tak, aby pokryło całe dno blachy. Wstawiam na 15min. do nagrzanego do 1800C piekarnika.
  • Kruszon 3. W tym czasie ubijam pianę z białek wraz ze szklanką cukru pudru orazkisielem cytrynowym
    Po 15 minutach wyjmuje ciasto z piekarnika, układam na nim jabłka lub smaruję dżemem, a na wierzch wykładam masę z białek. Z zamrażarki wyjmuję jasne ciasto i również na największych oczkach tarki ścieram na wierzch ciasta. Wkładam do piekarnika na 25-30min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować