Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, siekamy. Do posiekanej kruszonki dodajemy zimną wodę i jajko, ponownie siekamy z grubsza. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie w dotyku ciasto. Podsypując odrobiną mąki, ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-5 mm. Następnie wykrawamy krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Formę do muffin lub babeczek natłuszczamy, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Krążki wykładamy na dno formy i chłodzimy w zamrażarce parę minut. Pieczemy przez około 10-15 minut, na rumiany kolor. Studzimy na kratce.
Zimną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy wcześniej przesiany cukier puder i ubijamy na sztywny krem. Można dodać odrobinę barwnika spożywczego po ubiciu kremówki. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksami na babeczki. Maliny wykładamy na bitą śmietanę, oprószamy niewielką ilością cukru pudru – wg uznania.
Smacznego.
Komentarze