Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12-14 sztuk

    mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
    szczypta soli
    zimne masło 82 % 100 g
    zimna woda 2 łyżki
    jajko
    śmietana 30-36 % 300 ml
    cukier puder 2-3 łyżki
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, siekamy. Do posiekanej kruszonki dodajemy zimną wodę i jajko, ponownie siekamy z grubsza. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie w dotyku ciasto. Podsypując odrobiną mąki, ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-5 mm. Następnie wykrawamy krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Formę do muffin lub babeczek natłuszczamy, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Krążki wykładamy na dno formy i chłodzimy w zamrażarce parę minut. Pieczemy przez około 10-15 minut, na rumiany kolor. Studzimy na kratce.
    Zimną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy wcześniej przesiany cukier puder i ubijamy na sztywny krem. Można dodać odrobinę barwnika spożywczego po ubiciu kremówki. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksami na babeczki. Maliny wykładamy na bitą śmietanę, oprószamy niewielką ilością cukru pudru – wg uznania.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować