Kremowe spaghetti carbonara

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie obiadowe idealne dla całej rodziny. Sos na bazie jajek i długodojrzewającego sera, bez dodatku śmietany.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
    6 jajek
    200 g wędzonego boczku/słoniny
    100 g parmezanu w kawałku
    sól i pieprz
    garść natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kremowe spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno pokrojony boczek lub słoninę wytapiamy na suchej patelni do zarumienienia. Po usmażeniu zdejmujemy z ognia. Jajka roztrzepujemy w dużej misce. Dodajemy połowę startego na drobnych oczkach parmezanu i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy boczek. Gotujemy makaron. Wyławiamy go i od razu umieszczamy w misce z jajkami. Energicznie mieszamy, aż pod wpływem ciepła jajka zetną się na kremowy sos. Wykładamy na talerze, posypujemy resztą startego sera, świeżo zmieloną solą i pieprzem, a także drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makaron Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować