Kremowa zupa grochowa z "wkładką"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ta zupa przypomina mi smaki dzieciństwa. Przepis na "grochówkę" godny polecenia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 475 g łuskanego grochu
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1/4 selera
    - 1 niewielki por
    - 2 kiełbasy (ja dodałam swojej rooty, ale może być też kiełbasa śląska)
    - 3 niewielkie żeberka
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 średniej wielkości ziemniak

    - 2 kostki rosołowe
    - łyżeczka vegety
    - łyżeczka świeżo zmielonego pieprzy
    - 3 łyżki majeranku

    - w razie potrzeby sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grochówka Krem

Kremowa zupa grochowa z "wkładką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy, wrzucamy do garnka z 3 litrami wody.
  • 2. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do garnka z grochem.
  • 3. Por oraz czosnek kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do garnka z warzywami. To samo robimy z kiełbasą.
  • 4. Do garnka dodajemy opłukane żeberka oraz przyprawy. Zupę gotujemy przez około godzinę. Musimy pilnować aby groch się nie przypalał, w tym celu często mieszamy zupę.
  • 5. Gdy mięso i ziemniaki będą miękkie zupę nakładamy na talerze. Możemy ją ozdobić pietruszką.
  • 6. Ziemniaka kroimy w kostkę dodajemy do zupy pod koniec gotowania.

Porady

Jeśli majeranek dodamy na końcu gotowania zupa będzie bardziej aromatyczna. Jeśli wolisz dania mniej słone, najpierw nasyp niewielką ilość vegety i podczas gotowania próbuj zupę. Jeśli będzie za mało doprawiona, dosyp przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować