Na dole kremowy mus czekoladowy z likierem miętowym, na górze pokruszona miętowa czekolada. W musie mięta jest przyjemnie wyczuwalna a góra to miętowa eksplozja.
Krem miętowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku wymieszać cukier, skrobię, kakao i szczyptę soli. Do miski wlać śmietanę kremówkę i mleko. Do garnka ze składnikami sypkimi wlać 1 szkl. mieszanki śmietany i mleka i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż skrobia się rozpuści.
Dodać pozostałą część śmietany i mleka i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Zagotować, cały czas ubijając trzepaczką, i gotować do czasu, aż nasza masa uzyska gęstą kremową konsystencję.
Zmniejszyć ogień i dodać pokruszone czekolady oraz całość sera mascarpone. Gotować przez około 2 minuty cały czas mieszając.
3.Garnek odstawiamy na bok, dodajemy likier miętowy i masło, mieszamy do czasu, aż masło się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy więcej likieru miętowego.
4.Jeszcze ciepły krem wlewamy do małych słoiczków lub innych szklanych foremek, do wysokości 3/4. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
5.Przed podaniem, górę kremu posypujemy pokruszoną miętową czekoladą i dekorujemy gałązkami świeżej mięty. Pamiętajcie, że nie ma to być czekolada z nadzieniem miętowym. Ja użyłam patyczków czekoladowo-miętowych, które są bardzo chrupkie, idealnie imitują ziemię :)
Komentarze