Torcik miętowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Wspaniały, aromatyczny,wilgotny torcik z " wiaterkiem "

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki tortowej
    płaska łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao
    wanilia

    4 białka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki tortowej razem z mąką ziemniaczaną
    ½ łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia

    2 szklanki galaretki z czarnej porzeczki ( tutaj domowej roboty- bardzo sztywna)
    2-3 łyżki galaretki do dekoracji tortu
    2 łyżki żelatyny i 2-3 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny
    ½ szklanki rumu i ½ szklanki wody i 2 łyżki cukru do naponczowania upieczonych biszkoptów
    tarte biszkopty do dekoracji tortu
    kilka podwójnych listeczków świeżej mięty do dekoracji tortu
    olejek miętowy – tutaj naturalny hiszpański
    ( Mentha Piperita L 100% ) – 6 -10 kropli
    Gorzka czarna czekolada dobrej jakości - 200g do dekoracji tortu
    Tortownica o średnicy 21 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Torcik miętowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek
  • 2. Piec rozgrzej do temperatury 160*C
    Formę posmaruj tłuszczem i delikatnie posyp tartą bułką
  • 3. Żółtka z cukrem i wanilią ubij na białą, pulchną masę
    Mąkę przemieszaj z proszkiem do pieczenia
    Białka ubij na sztywną pianę
  • 4. Utarte żółtka mieszaj delikatnie z pianą, mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao do wyczerpania składników
  • 5. Gotowe ciasto włóż do pieca na ok. 20 minut- do suchego patyczka
    Upieczone ciasto wyłóż i ostudź na kratce
  • 6. Ubij pianę , pod koniec ubijania dodaj powoli cukier i dalej ubijaj do uzyskania gęstej masy
  • 7. Mąki rozmieszaj, dodaj proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj z ubitą pianą
    Dodaj krople miętowe i ponownie rozmieszaj
  • 8. Ciasto umieść w natłuszczonej formie do pieczenia i wyrównaj jego powierzchnię
    Włóż do gorącego pieca na 15-20 minut do lekkiego zarumienienia ciasta( piecz do suchego patyczka )
    Upieczone ciasto wyjmij z formy na kratkę do ostudzenia.
  • 9. W minimalnej ilości wrzącej wody rozpuść żelatynę
    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj odrobinę galaretki i podgrzewaj do połączenia składników
    Teraz wlej galaretkę z żelatyną do pozostałej galaretki i starannie mieszaj do połączenia – odstaw do czasu , aż galaretka zacznie tężeć.
  • 10. Wystudzone ciasta delikatnie pozbaw wierzchniej skórki
    Biszkopt czekoladowy przekrój na dwa równe placki
    Wszystkie trzy placki biszkoptowe naponczuj
  • 11. Na dolnej części biszkopta czekoladowego rozsmaruj połowę galaretki i przyłóż białym biszkoptem miętowym, następnie rozsmaruj drugą część galaretki i przykryj pozostałym plackiem biszkoptu czekoladowego- lekko dociśnij placki, odstaw.
  • 12. Pokruszoną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
    Biszkopty do dekoracji tortu przepuść przez maszynkę do mielenia orzechów
  • 13. Otrzymaną polewą czekoladową posmaruj wierzch i boki tortu
    Wierzch toru posyp rozkruszonymi drobno biszkoptami.
    Z użyciem szprycy lub rękawa cukierniczego udekoruj galaretka wierzch tortu .
    W każdą różyczkę z galaretki wetknij dekoracyjnie podwójne listeczki świeżej mięty

Porady

Torcik jest niesamowicie aromatyczny, biały biszkopt posiada smak lekko miętowy . Ważne , aby dodany olejek miętowy był naturalny i posiadał stężenie 100%.Jeżeli chcemy, aby aromat i zapach mięty był dobrze wyczuwalny , dobrze dodaj olejek miętowy do przygotowanego ponczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować