TORT MIĘTOWO-CZEKOLADOWY BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na lekki, ale jakże pyszny tort z masą miętową i czekoladową:)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty:
    6 jajek
    60 g mąki
    45 g ksylitolu
    30 g kakao
    Masa miętowo-budyniowa:
    250 ml mleka 1,5%
    250 ml wody
    1 budyń waniliowy bez cukru
    25 g ksylitolu
    Garść liści świeżej mięty
    2,5 łyżeczki żelatyny
    Masa czekoladowa:
    100 g suszonych daktyli
    40 g gorzkiej czekolady
    250 g serka homogenizowanego 0%
    5 g kakao
    Dodatkowo:
    190 g mleczka kokosowego
    10 g ksylitolu
    2 łyżki maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto

Tort miętowo-czekoladowy bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżeczce ksyliotlu i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać.
  • 2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Rozkroić na trzy części. Można również podzielić składniki na trzy porcje i upiec trzy osobne blaty.
  • 3. Masa miętowo-budyniowa:
    Mleko wymieszać z wodą. Odlać 50 ml, do której dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Resztę płynu zagotować. Dodać mieszankę budyniową i zagotować. Gotować około 1 minuty stale mieszając.
  • 4. W miedzy czasie w młynku do kawy zmielić liście mięty z ksylitolem, po czym dodać do zdjętego z ognia budyniu. Dokładnie wymieszać. Namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę również dodać do budyniu i dobrze wymieszać.
    Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu i wylać ostrożnie ciepły budyń. Zostawić do ostygnięcia i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
  • 5. Masa czekoladowa:
    Daktyle zalać wrzątkiem , tak aby je przykryć całkowicie i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do dzbanka blendera. Wstępnie zmiksować. Dodać serek i kakao i dokończyć miksowanie na gładko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, nie powinna być zbyt gorąca.
  • 6. Następnie stopniowo dodawać ją do masy nabiałowo-daktylowej i mieszać do połączenia.
    Przygotowana masę wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na całą noc.
  • 7. Dekoracja:
    Puszkę mleczka kokosowego wstawić do lodówki na całą noc, stawiając ją do góry nogami. Następnego dnia ostrożnie otworzyć puszkę i wyjąć oddzieloną stałą część. Przełożyć do miski i wstępnie ubić. Dodać ksylitol i ubić na sztywno.
    Krem nałożyć do około tortu, wyrównując ilość. Resztę szprycą wyłożyć na wierzch tortu.
    Makiem obsypać tort dookoła. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować