Zapraszam na lekki, ale jakże pyszny tort z masą miętową i czekoladową:)
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopty:
6 jajek
60 g mąki
45 g ksylitolu
30 g kakao
Masa miętowo-budyniowa:
250 ml mleka 1,5%
250 ml wody
1 budyń waniliowy bez cukru
25 g ksylitolu
Garść liści świeżej mięty
2,5 łyżeczki żelatyny
Masa czekoladowa:
100 g suszonych daktyli
40 g gorzkiej czekolady
250 g serka homogenizowanego 0%
5 g kakao
Dodatkowo:
190 g mleczka kokosowego
10 g ksylitolu
2 łyżki maku
Tort miętowo-czekoladowy bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżeczce ksyliotlu i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać.
2.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Rozkroić na trzy części. Można również podzielić składniki na trzy porcje i upiec trzy osobne blaty.
3.Masa miętowo-budyniowa:
Mleko wymieszać z wodą. Odlać 50 ml, do której dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Resztę płynu zagotować. Dodać mieszankę budyniową i zagotować. Gotować około 1 minuty stale mieszając.
4.W miedzy czasie w młynku do kawy zmielić liście mięty z ksylitolem, po czym dodać do zdjętego z ognia budyniu. Dokładnie wymieszać. Namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę również dodać do budyniu i dobrze wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu i wylać ostrożnie ciepły budyń. Zostawić do ostygnięcia i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
5.Masa czekoladowa:
Daktyle zalać wrzątkiem , tak aby je przykryć całkowicie i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do dzbanka blendera. Wstępnie zmiksować. Dodać serek i kakao i dokończyć miksowanie na gładko. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, nie powinna być zbyt gorąca.
6.Następnie stopniowo dodawać ją do masy nabiałowo-daktylowej i mieszać do połączenia.
Przygotowana masę wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na całą noc.
7.Dekoracja:
Puszkę mleczka kokosowego wstawić do lodówki na całą noc, stawiając ją do góry nogami. Następnego dnia ostrożnie otworzyć puszkę i wyjąć oddzieloną stałą część. Przełożyć do miski i wstępnie ubić. Dodać ksylitol i ubić na sztywno.
Krem nałożyć do około tortu, wyrównując ilość. Resztę szprycą wyłożyć na wierzch tortu.
Makiem obsypać tort dookoła. Smacznego!
Komentarze