Torcik miętowo-czekoladowy (lub poprostu czekoladowy) słodkie_walentynki

4.49 (150 ocen)

  • 6 godz.

Przepis na krem był przez wiele lat tajemnicą w mojej rodzinie :)

  • 6 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt waniliowy/czekoladowy:

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3 budynie czekoladowe bez cukru/budynie waniliowe bez cukru
    1 łyżka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Składniki na krem miętowo-czekoladowy:
    1 litr śmietany kremówki
    1 200g opakowanie czekoladek After Eight - cała tajemnica :)
    2 gorzkie czekolady (najlepiej powyżej 52% kakao)

    Do nasączenia:

    2 torebki ekspresowej mięty
    spirytus (wg uznania)

    ok 0,5 kg owoców
    2 paczki tortengus
    ok 4-5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik miętowo-czekoladowy (lub poprostu czekoladowy) słodkie_walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    1. oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier,
    2. gdy cukier się całkowicie rozpuści w białkach zmniejsz obroty miksera do połowy i dodawaj żółtka po jednym,
    3. na najniższych obrotach dodaj produkty sypkie wymieszane ze sobą (budynie, mąkę i proszek do pieczenia) Nie miksuj zbyt długo aby ciasto nie opadło (tylko tyle aby delikatnie składniki się połączyły) - jeśli obawiasz się, że ciasto opadnie składniki sypkie możesz wymieszać łyżką przygotuj blachę: dużą płaską prostokątną (znajduje się w każdym standardowym wyposażeniu piekarnika) i wyłóż ją papierem do pieczenia włącz piekarnik (termoobieg 165 stopni) ciasto wylej na blachę i wstaw do piekarnika mniej więcej w połowie wysokości piekarnika czas pieczenia przy nagrzanym piekarniku: ok 15-20 min po upieczeniu ciasto podziel na 4 równe części - będzie to duży płaski blat ciasta który możesz (nie oddzielając go od papieru) przeciąć nożyczkami na 4 kwadraty - w ten sposób otrzymasz 4 kawałki ciasta do przełożenia idealne na kwadratowy torcik
  • 2. Przygotowanie kremu:
    1. połam czekoladę na małe kawałki,
    2. wlej do rondelka śmietanę i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, dodaj czekoladę i czekoladki after eight - mieszaj cały czas (najlepiej trzepaczką) tak by składniki się rozpuściły i powstała gładka czekoladowa struktura.
    3. Natychmiast ostudź krem (wstaw rondelek do naczynia z zimną wodą i lodem),
    4. Krem wstaw do lodówki najlepiej na całą noc,
    5. Ostudzony i wychłodzony przez noc krem - ubij mikserem (uważaj żeby go "nie przebić").

    Opcjonalnie można też przygotować drugi krem dla przełamania smaku i ciekawego przekroju tortu:
    ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem i dodaj serek mascarpone (na przełożenie jednej warstwy małego tortu starczy ok 300 ml śmietany i jeden 250 g serek mascarpone)
  • 3. Przygotowanie owoców: owoce zasyp cukrem aby wytrąciły sok sok z owoców użyj do nasączania i do przygotowania galaretki Tortengus - zgodnie z przepisem na opakowaniu - robi się ją identycznie jak kisiel
  • pierwsza warstwa ciasta z owocami i tortengus 4. złożenie tortu:
    1. połóż pierwszy blat na talerzu papierem do góry i oderwij papier od biszkoptu (z reguły pierwszego blatu się nie nasącza),
    2. ułóż na blacie ciasta owoce i zalej gorącą galaretką Tortengus,
    3. połóż następny blat biszkoptu na owocach z galaretką i nasącz go zaparzoną wcześniej i ostudzoną herbatą miętową wymieszaną z alkoholem i posmaruj blat kremem czekoladowo-miętowym,
    4. połóż następny blat ciasta, nasącz i posmaruj bitą śmietaną ,
    5. połóż ostatnią warstwę ciasta, nasącz i posmaruj kremem czekoladowo-miętowym,
    6. boki torciku posmaruj pozostałą bitą śmietaną lub kremem czekoladowo-miętowym,
    7. górę i boki tortu ozdób wg uznania

Porady

Tortengus można kupić w internecie lub na lokalnym ryneczku od osób które sprzedają niemieckie produkty - polecam bo jest rewelacyjny, tężeje bardzo szybko (w momencie stygnięcia) i jest o niebo lepszy niż nasze galaretki. Krem czekoladowo-miętowy najlepiej zrobić dzień wcześniej wieczorem. Można zrobić krem czekoladowy - na tej samej zasadzie dodając do śmietany tylko gorzką czekoladę lub białą czekoladę (ok 400 g na 1 litr śmietany)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować