kostka kawowa z bezą

4.45 (159 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Proponuję Wam dzisiaj wspaniałe warstwowe ciasto. Najbardziej zadowoleni powinni być miłośnicy kawy - lekki, ciemny biszkopt przełożyłam delikatną kawową śmietanką i budyniowym kremem z dodatkiem alkoholu. Całość wieńczy chrupiąca, kawowa beza. Co Wy na to?

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu

    pianka kawowa:
    660 ml śmietany kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    3 pełne łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki mleka
    2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej + odrobina wrzątku

    krem budyniowy:
    750 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    200 g masła
    1 szklanka cukru pudru
    kieliszek wódki (opcjonalnie)

    beza:
    4 białka (1 miarka)
    szczypta soli
    2 miarki cukru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej przetartej przez sitko
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Kostka kawowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta rozpoczynam od upieczenia bezy. Moja beza idealna jest sucha i chrupka zarówno na zewnątrz jak i w środku (nie lubię pianki ani ciągutki). Aby osiągnąć taki efekt zawsze odmierzam białka i cukier w proporcji 1:2.
    Białka ubijam ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna po łyżce wsypuję cukier, ubijam na najwyższych obrotach miksera. Do ubitych białek dodaję przetartą przez sitko kawę rozpuszczalną i delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Ubite białka równomiernie wykładam na blaszkę (24x32), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 1 minutę. Następnie zmniejszam temperaturę do 125 stopni i piekę bezę przez około 2 godziny.

    Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (24x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na dwa blaty.

    Żelatynę zalewam 1/4 szklanki mleka i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kawę zaparzam odrobiną wrzątku i odstawiam do ostygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec wlewam ostudzoną kawę i rozpuszczoną żelatynę. Wykładam na pierwszy blat ciasta, wyrównuję i przykrywam drugim blatem.

    W garnku gotuję 500 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć dodaję budyń rozmieszany z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram na gładki krem, na koniec wlewam kieliszek wódki i całość dokładnie mieszam. Gotowy krem wykładam na drugi blat. Na wierzchu układam bezę. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować