Kluski śląskie z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-ZIEMNIAKI GOTUJEMY,ALE TAK ABY NIE BYŁY ROZGOTOWANE
-PO UGOTOWANIU PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ LUB DOKŁADNIE ROZGNIATAMY TŁUCZKIEM DO ZIEMNIAKÓW
-DAJEMY MARGARYNĘ I ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘIA
2.-ZIEMNIAKI WYRÓWNUJEMY W MISCE I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI
-JEDNĄ CZĘŚĆ WYBIERAMY,DODAJEMY DO POZOSTAŁYCH ZIEMNIAKÓW TWORZĄC DOŁEK
-DO TEGO DOŁKA WSYPUJEMY MĄKE ZIEMNIACZANĄ OK SZKLANKI
-DODAJEMY POKROJONY KOPEREK, 1 JAJKO 1 ŁYŻECZKE SOLI I WSYSTKO RAZEM ŁĄCZYMY .
--JEŚLI CIASTO ZA BARDZO SIĘ KLEI DODAJEMY MĄKI
3.-TWORZYMY KULĘ I ROBIMY KLUSECZKI,SPŁASZCZAMY LEKKO ROBIĄC WGŁĘBIENIE
4.-WRZUCAMY DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY Z DODATKIEM 1 ŁYŻECZKI SOLI I OLIWĄ
-GDY KLUSKI WYPŁYNĄ TO NA MAŁYM OGNIU GOTUJEMY JE JESZCZE 1---2 MIN
Komentarze