Kiszony czosnek niedźwiedzi

4.46 (197 ocen)

  • 30 min

Czosnek niedźwiedzi w sezonie zazwyczaj podaję na surowo, ale w zimie używam kiszonego, szczególnie polecam go do zup i sosów i bigosu.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 - 500 g liści czosnku niedźwiedziego
    2 łyżeczki soli,
    ewentualnie przyprawy do kiszenia ogórków np. chrzan, liść laurowy, ziele angielskie ...

Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony czosnek niedźwiedzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode liście, razem z ogonkami myjemy, możemy pokroić i układamy ciasno w słoikach ja używam litrowych. Przesypujemy solą, na litrowy słoik 2 łyżeczki soli i ewentualnie przyprawy. Liście zalewamy gorącą wodą, czosnek lekko ubijamy, by usunąć jak najwięcej powietrza. Słoiki przechowujemy w suchym, zaciemnionym, chłodnym miejscu. Po dwóch tygodniach czosnek będzie ukiszony i gotowy do spożycia. Taki czosnek możemy przechowywać miesiącami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować