Suszony czosnek niedźwiedzi

  • wyświetlono: 4123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pełen zdrowia dar lasu. ;)

IMG_20181227_123213_867
  • 1800min

Składniki

Składniki na 200 g suszonego czosnku:

2 kg świeżych liści czosnku niedźwiedziego, bez łodyżek

Sposób przygotowania przepisu:

Suszony czosnek niedźwiedzi

  • 1. Na podłodze rozpościeramy prześcieradło, najlepiej takie, które nawet jak się ewentualnie zabarwi, nie będzie nam go szkoda.

    Liście myjemy partiami i rozkładamy na prześcieradle by się osuszyły.

    Osuszone siekamy (nie musi być bardzo drobno, bardzo łatwo się kruszy w rękach po wysuszeniu) i układamy na piętrach suszarki do warzyw.

    Mi wyszło łącznie dziesięć pięter na dwa kilogramy czosnku.

    Przechowujemy w suchym miejscu.

    Suszymy około 5 - 6 godzin, przesypujemy do suchych, plastikowych pojemniczków. 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciczosnekziolaczosnek_niedzwiedzi

Komentarze

Podobne przepisy

Czosnek kiszony.

Dodane przez: weronika63

Czosnek kiszony

Bardzo idealny dodatek do kanapek,...

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Taki czosnek możemy wykorzystać...

Czosnek marynowany z estragonem

Dodane przez: bogusia82

Czosnek marynowany z estragonem

Taki marynowany czosnek często...

czosnek w marynacie

Dodane przez: slodkoipieprznie

Czosnek w marynacie z bazylią i pieprzem

Pyszna aromatyczna przekąska

Smaczne bardzo zdrowe pesto z czosnku niedźwiedziego

Dodane przez: EwaSidor

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Coś wspaniałego, pasuje prawie...

suszone kanie

Dodane przez: Kasja1986

suszone kanie

Kanie najczęściej podaje się smażone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE