Suszony czosnek niedźwiedzi

4.48 (167 ocen)

  • 30 godz.

Pełen zdrowia dar lasu. ;)

  • 30 godz.

Składniki:

  • Składniki na 200 g suszonego czosnku:

    2 kg świeżych liści czosnku niedźwiedziego, bez łodyżek
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Suszony czosnek niedźwiedzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na podłodze rozpościeramy prześcieradło, najlepiej takie, które nawet jak się ewentualnie zabarwi, nie będzie nam go szkoda.

    Liście myjemy partiami i rozkładamy na prześcieradle by się osuszyły.

    Osuszone siekamy (nie musi być bardzo drobno, bardzo łatwo się kruszy w rękach po wysuszeniu) i układamy na piętrach suszarki do warzyw.

    Mi wyszło łącznie dziesięć pięter na dwa kilogramy czosnku.

    Przechowujemy w suchym miejscu.

    Suszymy około 5 - 6 godzin, przesypujemy do suchych, plastikowych pojemniczków. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Czosnek niedźwiedzi Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować