Jesienne risotto z dynią

0 (0 ocen)

  • 5 min

Bardzo zdrowe i smaczne danie, także dla małych dzieci. Jeśli potrawa będzie jedzona tylko przez dorosłych, część bulionu możemy zastąpić białym winem.

  • 5 min

Składniki:

  • dynia pokrojona w kostkę 1 szk.
    ryż arborio 100 g
    bulion mięsny lub warzywny ½ l
    masło 3 łyżki
    cebula pokrojona w kostkę ½ szt.
    parmezan tarty 50 g
    posiekana natka pietruszki 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienne risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni z grubym dnem roztop łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na małym ogniu 3 do 5 minut, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. Dodaj ryż, zwiększ ogień i podsmażaj przez cały czas mieszając. Gdy wszystkie ziarenka ryżu pokryją się masłem, stopniowo wlewaj po pół łyżki wazowej gorącego bulionu. Cały czas mieszaj. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu wlej kolejną. Gotuj tak około 10 minut, dolewając kolejne porcje gorącego bulionu i często mieszając.
    Następnie do ryżu dodaj pokrojoną w jednocentymetrową kostkę dynię i gotuj w dalszym ciągu około 5 minut.
    Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 2 łyżki zimnego masła i wymieszaj. Dodaj starty parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaki i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki.
  • 2. *pomysł na risotto znalazłam na blogu „kwestia smaku”, tutaj podaję swoją wersję.

Porady

Jeśli przygotowujemy risotto tylko dla osób dorosłych to, część bulionu możemy zastąpić białym winem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować