Jabłecznik z bitą śmietaną (bez pieczenia)

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste, efektowne i smaczne ciasto bez pieczenia.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    1,20 kg jabłek (po obraniu)
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka cynamonu
    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki 30%
    400 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru pudru
    5 ml aromatu cytrynowego
    2 łyżki żelatyny
    Polewa czekoladowa:
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g masła
    150 ml śmietanki 30%
    1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    2 duże opakowania herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Jabłecznik z bitą śmietaną (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i chwilę dusimy.
    Galaretki rozpuszczamy w ¾ l gorącej wody, dodajemy do jabłek, mieszamy i lekko studzimy.
    Formę do pieczenia 25x36 cm wyściełamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, wylewamy masę z jabłek, na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek. Przekładamy do lodówki.
    Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody, studzimy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i olejek cytrynowy, mieszamy.
    Na koniec wlewamy letnią żelatynę, ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta, układamy kolejną warstwę herbatników.
    Ponownie przekładamy do lodówki.
    Polewa czekoladowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.
    W kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy śmietankę, dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i studzimy.
    Gdy masa czekoladowa będzie się ścinać, wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować