Masa jabłkowa:
1,20 kg jabłek (po obraniu)
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka cynamonu
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
5 ml aromatu cytrynowego
2 łyżki żelatyny
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
2 duże opakowania herbatników
Jabłecznik z bitą śmietaną (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i chwilę dusimy.
Galaretki rozpuszczamy w ¾ l gorącej wody, dodajemy do jabłek, mieszamy i lekko studzimy.
Formę do pieczenia 25x36 cm wyściełamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, wylewamy masę z jabłek, na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek. Przekładamy do lodówki.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody, studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i olejek cytrynowy, mieszamy.
Na koniec wlewamy letnią żelatynę, ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta, układamy kolejną warstwę herbatników.
Ponownie przekładamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.
W kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy śmietankę, dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i studzimy.
Gdy masa czekoladowa będzie się ścinać, wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Schładzamy w lodówce.
Komentarze