jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia)

4.45 (156 ocen)

  • 60 min

Kawałek takiego ciasta będzie jak znalazł na chłodne jesienne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki:
    1,5 dużej paczki herbatników kakaowych
    1 kg jabłek
    2 opakowania galaretki pomarańczowej
    łyżeczka cynamonu
    3 łyżki cukru
    70 g czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    na krem:
    500 g serka mascarpone
    300 ml śmietanki kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.45 (156 ocen)

Jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
  • 2. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować