Cytrynowy jabłecznik bez pieczenia z bitą śmietaną

5 (141 ocen)

Lekki i bardzo smaczny jabłecznik z cytrynową nutką. W dodatku nie wymaga nawet włączania piekarnika.

Składniki:

  • -2 kg twardych jabłek
    -3 opakowania galaretki cytrynowej
    -3 łyżeczki cynamonu
    -1 szklanka wody
    -3/4 szklanki cukru
    -360 g okrągłych biszkoptów
    -300 ml śmietany 30%
    -1 opakowanie cukru wanilinowego
    -opcjonalnie posypka czekoladowa lub perełki do ciasta
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Cytrynowy jabłecznik bez pieczenia z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy dopóki się nie rozpadną (ok 15-20 min).
  • 2. Cały czas gotując dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo, ciągle mieszając wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i minutkę gotujemy, po czym odstawiamy z ognia. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Zawartość garnka lekko studzimy.
  • 3. W tym czasie wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm dwiema warstwami biszkoptów (jedna na drugiej). Połowę masy jabłkowej wylewamy na biszkopty. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów i wylewamy drugą połowę masy. Wkładamy na noc do lodówki.
  • 4. Następnego dnia na jabłecznik wykładamy śmietanę ubitą na sztywno z cukrem wanilinowym. Posypujemy posypką lub perełkami. Smacznego!

Porady

-Śmietana najlepiej ubija się gdy jest dobrze schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Piknik Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować