Cytrynowy jabłecznik bez pieczenia z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy dopóki się nie rozpadną (ok 15-20 min).
2.Cały czas gotując dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo, ciągle mieszając wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i minutkę gotujemy, po czym odstawiamy z ognia. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Zawartość garnka lekko studzimy.
3.W tym czasie wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm dwiema warstwami biszkoptów (jedna na drugiej). Połowę masy jabłkowej wylewamy na biszkopty. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów i wylewamy drugą połowę masy. Wkładamy na noc do lodówki.
4.Następnego dnia na jabłecznik wykładamy śmietanę ubitą na sztywno z cukrem wanilinowym. Posypujemy posypką lub perełkami. Smacznego!
Porady
-Śmietana najlepiej ubija się gdy jest dobrze schłodzona.
Komentarze