Gulasz z jelenia w korzennym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W głębokim rondlu (będziemy robić danie jednogarnkowe, więc musi być na tyle duży by wszystko się zmieściło :)), rozgrzewamy masło, drobno kroimy cebulę i szklimy na niewielkim ogniu.
Dodajemy zmiażdżone i posiekane ząbki czosnku oraz czosnek niedźwiedzi, goździki, cynamon, anyż i skórkę pomarańczową.
Jelenia dokładnie myjemy (proszę się nie przejmować jego zapachem, jest dość charakterystyczny, zupełnie inny niż popularny drób , wołowina czy wieprzowina).
Usuwamy białe błonki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli.
Do rondla dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy połową bulionu i pozostawiamy na godzinę na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po godzinie dodajemy suszone grzyby, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pozostały bulion i próbujemy czy całość nie jest zbyt mało słona - jeśli tak, to dosalamy według gustu. U nas nie trzeba było. ;)
Pozostawiamy na półtorej godziny na małym ogniu.
Na sam koniec dodajemy delikatnie słodką śmietankę i podajemy na gorąco. ;)
Komentarze