W prostocie tkwi siła i to danie jest tego doskonałym przykładem. Grillowany filet z kurczaka ze smażonymi na maśle kurkami, cebulką doprawiane odrobiną czosnku i grubo mielonym pieprzem.
45 min
Dla 3 osób
Składniki:
ok. 400 gramów fileta z kurczaka
200 gramów kurek
ok. 60 gramów masła
1 średnia cebula
mały ząbek czosnku
grubo mielony pieprz
sól
Marynata
olej, sól, słodka papryka w proszku,odrobina czosnku granulowanego
Zielona pietruszka lub szczypiorek do podania.
Grillowany filet z kurczaka pod kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka dzielimy na 3 porcje. Posypać przyprawami skropić olejem i odstawić na jakiś czas. Następnie mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej.
2.Na dużej patelni roztopić masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy do momentu aż cebula nieco zmięknie. Następnie dodajemy umyte i oczyszczone kurki, przyprawiamy solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy na dość dużym ogniu mieszając co jakiś czas aż płyny całkowicie odparują, następnie smażymy jeszcze chwilkę aż grzyby się lekko przyrumienią.
Podajemy z grillowanym mięsem i zieleniną.
Komentarze