Danie kuchni skandynawskiej, myślę, że również nada się na naszą postną Wigilię. Choć pewnie spokojnie będzie przyjęte z entuzjazmem na każdej imprezie.
25 godz.
Składniki:
kawałek fileta z łososia,
sól morska gruboziarnista,
pieprz kolorowy grubo zmielony,
koperek (świeży lub suszony),
ja dodałam dodatkowo cukier,
sos musztardowo-miodowy :
2 łyżeczki musztardy Dijon,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soku z cytryny
Gravlax z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć, wytrzeć do sucha. Obsypać solą tak, żeby przykryła cała powierzchnię ryby, na wierzch pieprzem pokryć warstwę soli, posypać niewielką ilością cukru, a na samą górę gruba warstwa koperku, żeby całość przykryć. Owinąć ciasno rybę folią spożywczą, przygnieść deską i wstawić do lodówki na 24 - 48h. Przed podaniem można usunąć przyprawy. Kroić w bardzo cienkie plastry.
2.Składniki sosu wymieszać i podawać razem z łososiem. Sos nie jest konieczny, jednak wydaje mi się, że pasuje idealnie.
Komentarze