Gravlax z łososia

0 (0 ocen)

  • 25 godz.

Danie kuchni skandynawskiej, myślę, że również nada się na naszą postną Wigilię. Choć pewnie spokojnie będzie przyjęte z entuzjazmem na każdej imprezie.

  • 25 godz.

Składniki:


  • kawałek fileta z łososia,
    sól morska gruboziarnista,
    pieprz kolorowy grubo zmielony,
    koperek (świeży lub suszony),
    ja dodałam dodatkowo cukier,

    sos musztardowo-miodowy :

    2 łyżeczki musztardy Dijon,
    1 łyżeczka miodu,
    2 łyżeczki oliwy z oliwek,
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Gravlax z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć, wytrzeć do sucha. Obsypać solą tak, żeby przykryła cała powierzchnię ryby, na wierzch pieprzem pokryć warstwę soli, posypać niewielką ilością cukru, a na samą górę gruba warstwa koperku, żeby całość przykryć. Owinąć ciasno rybę folią spożywczą, przygnieść deską i wstawić do lodówki na 24 - 48h. Przed podaniem można usunąć przyprawy. Kroić w bardzo cienkie plastry.
  • 2. Składniki sosu wymieszać i podawać razem z łososiem. Sos nie jest konieczny, jednak wydaje mi się, że pasuje idealnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować