Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany

4.5 (172 ocen)

Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra dzięki dodaniu ostrej papryczki jalapenho i czosnku i pieprzu cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego radzę dodawać stopniowo. Bardzo sycąca. Mozna ją gotować z mrożonych ziaren kukurydzy, pewnie wyszłaby nie najgorsza z kukurydzą z puszki - ta wersja chyba najsłabsza

Składniki:

  • 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki
    1 średni cebula, drobno posiekana
    1 średnia czerwona papryka, posiekana
    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte
    3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka
    4 szklanki bulionu z kurczaka
    ok 350g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę - 350 g
    1 szklanka śmietany kremówki
    ok 350g ziaren kukurydzy
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić.Na patelni na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną.
  • 2. Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około 1 minuty.
  • 3. Posypać mąką dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała.
  • 4. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie.
  • 5. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego

Porady

świeża kukurydza ma zdecydowana przewagę. Kolby które wrzucamy do wywaru dają bardzo dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować