Chowder z kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chowder to, gęsta zupa pochodząca z kuchni anglosaskiej. Podstawowy przepis bazuje na bulionie z dodatkiem ryb i owoców morza, ja zaś proponuję Wam tak samo pyszny chowder z kukurydzą, zupę pełną jarzyn, która nie tylko nasyci, ale też nawodni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mały por - 1 szt.
    ziemniaki - 4 szt.
    marchew - 1 szt.
    seler naciowy - 2 łodygi
    korzeń pietruszki - 1 szt.
    bulion warzywny - 1 litr
    kalafior - 1/2 główki (lub 1 op. mrożonego)
    kukurydza - 1 mała puszka
    napój sojowy - 500 ml
    musztarda - 1 łyżeczka
    liście laurowe - 3 szt.
    ziele angielskie - kilka ziaren
    oliwa z oliwek - 3 łyżki
    szczypiorek - 1/2 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chowder z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por pozbawiamy zielonych części, myjemy i kroimy w talarki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy oczyszczamy i drobno kroimy.
  • 2. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 3 min. Po tym czasie dodajemy pokrojony kalafior i osączoną kukurydzę.
  • 3. Wlewamy napój sojowy, dodajemy musztardę i przyprawy.
  • 4. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza konserwowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować