Chowder kukurydziany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czyli po naszemu -polsku - gęsta, treściwa zupa z kukurydzy. Najlepsza byłaby wersja z kolby, ale ja zrobiłam bardzo uproszczoną - z kukurydzy z puszki.Dodałam ziemniaczki, paprykę. No pycha! Na jesień jak znalazł!Aha - u mnie na talerzu nie pływa mięso z oczywistych względów ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    700 ml wody
    włoszczyzna (1 marchewka,1 pietruszka,kawałek selera,pora)
    1 cebula
    4-5 ziemniaków
    pół czerwonej papryki
    pół szklanki kukurydzy z puszki
    śmietanka 30% tłuszczu
    sól, pieprz do smaku
    lubczyk, natka pietruszki
    opcjonalnie : szczypta papryczki jalapeno
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chowder kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka porządnie umyć, przełożyć do garnka, zalać 700 ml wody, zagotować.
    Warzywa (pomijając paprykę i cebulę), obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, dodając również lubczyk, trochę soli i pieprzu.
    Całość gotować 1 godzinę. Wywar odcedzić - mięso z udek pokroić na małe kawałki, marchewkę w plasterki.
    Następnie cebulę i paprykę drobno posiekać, zeszklić na patelni. Dodać do odcedzonego wywaru. Na koniec dodajemy kukurydzę (odcedzoną) i ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę, całość gotować 15 minut.
    Odlać 1 chochlę warzyw, zblendować , wrzucić do wywaru, zagotować. Dodać kurczaka i marchewkę,dolać śmietankę. Gotowe.
    Podawać z dużą ilością natki pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować