Galareta z nóżek wieprzowych

4.4 (212 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, prosta i tradycyjna galareta z nóżek !

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - nóżki wieprzowe (przerąbanych na połówki jeśli są duże): 8 sztuk
    - ogony wieprzowe: 2 sztuki
    - marchew: 3 sztuki
    - seler (średniej wielkości): 1 sztuka
    - korzeń pietruszki: 1 sztuka
    - por (zielona część): 1 sztuka
    - pęczek natki pietruszki: 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - ziarenka pieprzu: 8 sztuk
    - sól do smaku około: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.4 (212 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta z nóżek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nogi wieprzowe skrobiemy z błonek i opalamy nad ogniem. Następnie wkładamy je razem z ogonami do dużej miski bądź garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na noc do wymoczenia (wówczas podczas gotowania nie będzie szumowin, a galareta będzie przejrzysta i klarowna).

    Następnego dnia nogi i ogony przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą do takiego poziomu, aby woda zakrywała delikatnie mięso, solimy. Doprowadzamy do zagotowania i zbieramy łyżką cedzakową ewentualne szumowiny.

    Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w mniejsze części marchewki, seler i korzeń pietruszki. Por i natkę pietruszki myjemy i związujemy razem nitką, aby podczas gotowania się nie rozpadła i wrzucamy do mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.

    Całość gotujemy na bardzo niewielkim ogniu około 2,5-3 godziny, aż mięso zacznie się rozpadać.

    Gotowe mięso wyjmujemy do miski, studzimy. Powstały wywar przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami (aby nie znalazły się w nim drobne odłamki kości).

    Ostudzone mięso od kości i kroimy na drobne kawałki.

    Mięso i pokrojoną w półtalarki lub kostkę marchewkę przekładamy do miseczek lub do słoików (jeśli chcemy galaretę zapasteryzować) i zalewamy przecedzonym gorącym wywarem. Miseczki pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.

    Galareta świetnie nadaje się do przechowywania dłużej w słoikach. Wystarczy ją tylko pasteryzować 5 minut, pozostawić słoiki do stężenia, a następnie przechowywać w lodówce.

    Aby mieć znów piękne galaretki w miseczkach należy rozpuścić zawartość np. 1 litrowego słoika na niewielkim ogniu, dowolnie udekorować dno miseczki, np. zieloną pietruszką, jajkiem, groszkiem itp, przełożyć mięso, zalać wywarem i pozostawić do stężenia w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: łosoś w galarecie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować