Flaki po polsku z wołowymi klopsikami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Flaczki w każdej postaci jemy. Wiele wersji już pokazaliśmy. Tym razem w wersji z klopsikami wołowymi.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych
    250 g goleni wołowej
    włoszczyzna
    cebula
    1 łyżka masła
    200 g antrykotu
    4 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    2 łyżki natki
    majeranek
    imbir
    ostra papryka
    słodka papryka
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz czarny
    pieprz czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaki po polsku z wołowymi klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaki po polsku z wołowymi klopsikami 1. Flaki oczyściłem, opłukałem, trzykrotnie zalewałem wodą, gotowałem, osączyłem. Zalałem świeżą wodą, posoliłem, gotowałem 4 godziny. Miękkie flaki ostudziłem, pokroiłem w paski.

    Włoszczyznę, goleń wołową i obraną cebulę zalałem 1,5 l wody, gotowałem 50 minut, przecedziłem, wywarem zalałem flaki. Z masła i łyżki mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do flaków, zagotowałem. Doprawiłem ziołami i przyprawami.

    Ze zmielonego antrykotu przygotowałem klopsiki. Do mięsa dodałem jajka , bułkę tartą, sól i pieprz oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Z masy uformowałem klopsiki, obtoczyłem w mące, gotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Dodałem do flaków, zagotowałem, doprawiłem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować