Flaczki wołowe z mięsem wołowym

4.51 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie z kuchni polskiej zawsze gościło w naszych domach. Jednak może nazwa, skojarzenia i takie tam powodowały blokadę przed spróbowaniem. Teraz uwielbiana przez nas zupa w troszkę innej odsłonie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g flaczków wołowych (krojonych)
    2 marchewki średniej wielkości
    1 pietruszka średniej wielkości
    seler średniej wielkości
    mały por
    4 łyżki oliwy
    1.5 l bulionu wołowego
    200 g mięsa wołowego
    1 listek laurowy
    po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    2 czubate łyżki suszonego majeranku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    łyżka słodkiej papryki w proszku
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    gałka muszkatołowa
    sól
    imbir sproszkowany
    2 ząbki czosnku
    150 ml słodkiej śmietany
    1 płaska łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki wołowe z mięsem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki wołowe z mięsem wołowym 1. Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem.
    Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę, pietruszkę i selera umyłem ¾ starłem na tarce na grubych oczkach, pozostałą część pokroiłem „na zapałkę” . Por pokroiłem w talarki Oliwę rozgrzałem na patelni, wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty, patelnię zdjąłem z ognia, dodałem oba rodzaje papryki w proszku, dokładnie wymieszałem. Dusiłem jeszcze kilka minut.
    Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki, dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, imbirem, gałką muszkatołową i zgniecionym czosnkiem. Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować