Danie z kuchni polskiej zawsze gościło w naszych domach. Jednak może nazwa, skojarzenia i takie tam powodowały blokadę przed spróbowaniem. Teraz uwielbiana przez nas zupa w troszkę innej odsłonie.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g flaczków wołowych (krojonych)
2 marchewki średniej wielkości
1 pietruszka średniej wielkości
seler średniej wielkości
mały por
4 łyżki oliwy
1.5 l bulionu wołowego
200 g mięsa wołowego
1 listek laurowy
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
2 czubate łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
gałka muszkatołowa
sól
imbir sproszkowany
2 ząbki czosnku
150 ml słodkiej śmietany
1 płaska łyżka mąki
Flaczki wołowe z mięsem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem.
Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę, pietruszkę i selera umyłem ¾ starłem na tarce na grubych oczkach, pozostałą część pokroiłem „na zapałkę” . Por pokroiłem w talarki Oliwę rozgrzałem na patelni, wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty, patelnię zdjąłem z ognia, dodałem oba rodzaje papryki w proszku, dokładnie wymieszałem. Dusiłem jeszcze kilka minut.
Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki, dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, imbirem, gałką muszkatołową i zgniecionym czosnkiem. Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany.
Komentarze