Dżem z jabłek, gruszek i śliwek

4.48 (195 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W ogrodzie mam teraz, w te upalne dni, właśnie te owoce. Jak ich nie zamknąć w słoiki, by były na osłodę jesiennych lub zimowych dni. Mieszanka ma wspaniały smak i aromat.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. śliwek
    1 kg. jabłek

    1 kg. gruszek
    sok z 1 cytryny
    6 szklanek cukru
    3 dżemixy
    1 łyżeczka cynamonu
    1 cukier waniliowy
    12 słoików po 250 ml.
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z jabłek, gruszek i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ze śliwek wyjmuję pestki, jabłka i gruszki obieram i trę na tarce o dużych oczkach, skrapiam sokiem z cytryny. Owoce posypuję dżemixem, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Dodaję cukier, wanilię, cynamon i gotuję 3 minuty. Nakładam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem. Gdy wystygną wynoszę do spiżarni.

Porady

Owoce są ważone po wyjęciu pestek i obraniu ze skórki, wycięciu środków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować