Kompot z jabłek i śliwek

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowany kompot, umili nie jeden dzień w zimę, czy na jesieni. Smaczny, pachnący cynamonem i wanilią.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. jabłek
    1 kg. śliwek
    Zalewa:
    1 szklanka cukru
    2 szklanki wody
    1 łyżka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    słoiki
    do każdego słoika szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot z jabłek i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki na zalewę doprowadzam do zagotowania, studzę. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, pozbawiam gniazd nasiennych. Śliwki pozbawiam pestek. Owoce na przemian układam w słoikach, posypuję szczyptą cynamonu, zalewam zalewą, zakręcam. Pasteryzuję 5 minut, odwracam do góry dnem. Gdy ostygną wynoszę do spiżarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować