Ocet z jabłek i gruszek

4.33 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Samodzielne przygotowanie octu z jabłek i gruszek jest bardzo proste i zajmuje kilka chwil . Później cała pracę wykonują bakterie . O jego właściwościach prozdrowotnych słyszał już pewnie każdy z nas , a więc czemu go nie zrobić:)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. jabłek
    500 g. gruszek
    1 litr wody
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ocet z jabłek i gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ocet z jabłek i gruszek 1. Jabłka i gruszki myję , osuszam , kroję na małe kawałki , układam w szklanym naczyniu , zalewam przegotowaną , letnią wodą zmieszaną z cukrem. Owoce nakrywam szklanym dekielkiem , tak by owoce nie wystawały poza płyn . Naczynie nakrywam kawałkiem gazy i zawiązuję gumką . Odstawiam w ciemnie , ciepłe miejsce na ok. 3 - 4 tygodnie . W międzyczasie zawartość naczynia mieszam drewnianą łyżką . Ocet jest gotowy, gdy zakończy się proces fermentacji , zalewa przestaje się pienić , nie tworzą się już bąbelki . Wtedy cedzę płyn przez gazę , odstawiam na 2 - 3 dni i cedzę jeszcze raz nie zlewając osadu z dna . Ocet nalewam do butelek .

Porady

Ocet możemy używać jako składnik do sosów. 1 łyżkę zmieszaną ze szklanką wody warto pić rano przy odchudzaniu , wspomaga je . Ma świetny smak i aromat . Naczynie z owocami i płynem można nakryć gazą bądź lnianą ściereczką ale nie zakręcić i pozbawić powietrza .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować