Drożdżowe racuchy z jabłkami

4.5 (186 ocen)

  • Łatwy

Puszyste placuszki z kawałkami owoców

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże swieże: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - Szczypta soli: 1 sztuka
    - mleko: 1.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - jabłko: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Dania główne Placki

Drożdżowe racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z solą.W środku zrobić zagłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać je cukrem i zalać połową mleka.Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko i pokrojone w kostkę jabłko. Ciasto wyrobić, powinno mieć konsystencję nieco bardziej zwartą niż gęsta śmietana. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na tyle, aby podwoiło swoją objętość. Smażyć placuszki dowolnej wielkości (ja zwykle nabieram ok. dwóch łyżek stołowych ciasta na jeden placek) układając ciasto na średnio rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy osączyć z tłuszczu na papierze śniadaniowym, podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować