Racuchy drożdżowe z jabłkami

4.5 (192 ocen)

Szybkie i smaczne racuszki dla moich domowników. Nigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni.

Składniki:

  • Ciasto
    mąka 2,5 szkl
    cukier - 2 łyżki
    sól - szczypta
    mleko - 1 i 1/3 szkl
    jajko - 1 szt
    drożdże - 30 g świeże
    Dodatkowo
    jabłka - 3 szt
    cukier puder do posypania
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać połowę ciepłego mleka, łyżkę mąki, jajko , szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem.
  • 3. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ) Odstawić jeszcze na 10 minut.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami 4. Tłuszcz rozgrzać , ale nie za mocno, kłaść łyżką ciasto na patelnię, za każdym razem, moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, aby się nie kleiło do łyżki
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami 5.
    Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
    Podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować