Racuchy drożdżowe z jabłkami

4.49 (186 ocen)

  • 40 min

Pyszne klasyczne i nigdy nie ma się ich dość!

  • 40 min

Składniki:

  • (Ponad 40 sztuk.)
    1/2 kg mąki
    50g drożdży
    1 szczypta soli
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 i 3/4 szklanki mleka
    4 jabłka
    olej
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski.
    Dodać pokruszone drożdże, cukier i sól.
    Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  • 3. Do ciasta wbić jajko, porządnie wyrobić i połączyć z jabłkami.
  • 4. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju (z obu stron na złoty kolor).
    (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy maczać ją w gorącym oleju.)
  • 5. Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasta nie odstawiam do wyrośnięcia a placki zawsze są mięciutkie i puszyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować