Nie ma to jak domowa wędlina, tym razem z szynkowara
Składniki:
830 g mięsa z ćwiartek kurczaka ( u mnie były to 4 duże ćwiartki )
1 łyżeczka peklosmaczku
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka przyprawy Szeherezada
1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Drobiowa wędlina z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso odcięte od kości z ćwiartek kurczaka umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Potem umieścić je w woreczku i włożyć do szynkowara.
Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Potem do garnka wlać tyle wody aby szynkowar wystawał nad nią 1 centymetr.
2.Zagotować wodę, wstawić szynkowar, zakryć pokrywką i gotować przez godzinę w 90 stopniach.
Dobrze mieć do sprawdzenia temperatury termometr.
Po ugotowaniu wyjąć szynkowar z wody i wystudzić, potem wstawić go do lodówki na kilka godzin aby wędlina ładnie się związała.
Wyjąć wędlinę z szynkowara i podawać na przekąskę lub zamiast wędlin sklepowych do pieczywa.
Komentarze