Domowy sos chiński

4.48 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i doskonale pasuje do ryżu, makaronu i różnego rodzaju mięs.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •duża cebula
    •olej rzepakowy do smażenia
    •400 g pulpy krojonych pomidorów ( moje własnej roboty, ale można wykorzystać krojone pomidory w puszkach )
    •1/2 papryki żółtej
    •1/2 papryki czerwonej
    •mała puszka kukurydzy 150 g
    •puszka ananasów
    •2 ząbki czosnku
    •2 łyżki warzywka ( u mnie własnej roboty )
    •łyżeczka słodkiej papryki
    •łyżeczka musztardy sarepskiej
    •szczypta chili
    •1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    •4 łyżki cukru
    •4 łyżki octu
    •łyżka mąki ziemniaczanej
    •sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Domowy sos chiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Zeszklić na oleju rzepakowym w głębokim rondlu. Dodać pomidory w kawałkach, paprykę żółtą i czerwoną pokrojona w kostkę.

    Wszystko gotować na wolnym ogniu i kolejno dodawać kukurydzę, ananasa pokrojonego w ok. centymetrowe kawałki, czosnek przeciśnięty przez praskę.

    Od czasu do czasu pomieszać. Dodać jeszcze musztardę, cukier, ocet, mieloną paprykę, szczyptę chili, pieprz czarny, sól do smaku.

    Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać w pozostałym spod ananasów sokiem i dodać na koniec do sosu. Jeszcze chwilę gotować. Sos gotowy.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cebula Kukurydza Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować