Sos chiński

  • wyświetlono: 996 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ten sos jest wyśmienity. Wystarczy ugotować makaron lub ryż, polać podgrzanym sosem i pyszny obiad gotowy.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Grażyna Gajewska, Łasice
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1,5 kg pomidorów
● 1 kg papryki
● 1/2 kg cebuli
● 3/4 szkl. cukru
● 1/2 szkl. octu
● 2 łyżeczki musztardy
● łyżeczka słodkiej mielonej papryki
● 2 łyżki soli
● łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Sos chiński

  • 1. Pomidory sparzamy, obieramy
    i kroimy w kostkę. Papryki
    myjemy, osuszamy,
    usuwamy gniazda nasienne,
    miąższ kroimy w małą kostkę.
    Cebule obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Mieszamy
    z pomidorami i papryką.
  • 2. Dodajemy ocet i musztardę,
    wsypujemy cukier i przyprawy.
    Mieszamy i gotujemy
    na małym ogniu 4 godziny.
  • 3. Gorący sos wlewamy do
    wyparzonych słoików i mocno
    zakręcamy. Słoiki odwracamy
    do góry dnem i odstawiamy, aż wystygną.
ppws_07-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia chińska

Komentarze

Podobne przepisy

Sos holenderski

Dodane przez: Marta – redaktor

Sos holenderski

Sos holenderski pasuje do dań z...

domowy sos bolognese

Dodane przez: melania18

domowy sos bolognese

Choć domowy sos do spaghetti bolognese...

Sos słodko kwaśny do słoików

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sos słodko kwaśny do słoików

Przepis mam od siostry. Zaczęłam...

Sos winegret

Dodane przez: AnetaSłużałek

Sos winegret

Najlepszy sos do wszelkiego rodzaju...

sos tzacyki

Dodane przez: anka1988

Sos tzacyki

Ten sos tak prosty w wykonaniu,...

Mój sos czosnkowy

Dodane przez: MonikaW

Sos czosnkowy

Dzisiaj polecam mój ulubiony sos...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE