Czekoladowe z gruszką i kawową pianką

5 (3 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Myślę że i Wy będziecie zadowoleni z tego czekoladowego ciasta. Jest tam wszystko, lekko wilgotne ciasto, owoce , galaretka i kawowa bita śmietana. Całość świetnie współgra i zadowala wszystkie podniebienia . Ciasto uwieńczone suszonymi gruszkami.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto : mąka 125 g
    kakao 20 g
    cukier puder 100 g
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    miękka margaryna 60 g
    mleko 95-100 ml
    śmietana 18 % 60 ml
    3/4 małego jajka
    sól szczypta
    Galaretka z gruszkami : 2-3 gruszki
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego + 1 łyżka soku z cytryny
    1 galaretka ( 77 g )
    Kawowa pianka : śmietana 30 % 200 ml
    cukier puder 1 łyżka
    1 mix do śmietany ( 13 g )
    kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
    Dekoracja: suszone gruszki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Czekoladowe z gruszką i kawową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe 1. Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.

    Ciasto.
    Suche składniki. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i pudrem.
    Mokre składniki. Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem.
    Miękką margarynę krótko zmiksować, dodać suche i mokre składniki, krótko miksować do połączenia się składników.
    Ciasto piec w 180 C około 30 minut. Sprawdzajmy w piekarniku, bo ciasto jest ciemne. Ostudzić.

    Gruszki i galaretka.
    Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm kostkę.
    Zagotować 250-300 ml wody , dodać cukry, wymieszać.
    Włożyć kawałki gruszek i gotować aż lekko zmiękną.
    Potem wyjmujemy owoce i schładzamy w lodówce.
    Pozostały kompot gruszkowy dopełniamy wodą do 500 ml, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę.
    Odstawiamy do częściowego stężenia.
    Z ciasta odcinamy wierzch, wyrównując powierzchnię.
    Wkładamy do blaszki lub zakładamy obręcz, nakładamy kawałki gruszek i lekko stężałą galaretkę.
    Schładzamy w lodówce.
  • Czekoladowe 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy puder,kawę, mix i jeszcze chwilę ubijamy.
    Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego.
    Pokrojone kawałki ciasta szprycujemy śmietaną bezpośrednio przed podaniem.
    Dekorujemy kolorowymi suszonymi gruszkami.

    Suszenie gruszek.
    Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
    Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm.
    Wybierzmy owoce mniej dojrzałe.
    Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut.
    Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc.
    Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
    Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Gruszki Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować