Ciasto śnieżny puch

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na ciasto śnieżny puch na zimno. Pyszne i tanie ciasto, idealne na letnie upały. Polecam na deser.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg sera twarogowego
    2 łyżki z czubkiem cukru pudru
    8 płatków żelatyny + woda
    150 ml śmietanki 30 %
    1 śmietan - fix
    4 łyżki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki mleka
    Na posypkę :
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    4 łyżki z czubkiem wiórków kokosowych
    Ponadto :
    tortownica o średnicy 18 cm
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto śnieżny puch 1. Płatki żelatyny wkładamy do zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do miski wkładamy ser twarogowy i cukier puder, mieszamy. Do śmietanki wsypujemy śmietan - fix miksujemy na sztywno.
    Żelatynę odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy do gorącego mleka, mieszamy do rozpuszczenia.
    Do miski z masą serową dodajemy ubitą śmietankę i wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy.
    Dolewamy letnią żelatynę i miksujemy do połączenia się składników.
    Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Posypka: masło i cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe.
    Gdy wiórki zmienią kolor przesypujemy na talerzyk. Letnią posypką dekorujemy stężone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować