Ciasto malinowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, wodę, 1/4 szklanki cukru oraz kakao przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo pozostały cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy ostudzoną mieszaninę z kakao. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki. Wykładamy do tortownicy o śr. 24-26 cm wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i oprószoną bułka tartą. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. 400 g malin wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz przecier z malin. Następnie cały czas miksując powoli wlewamy płynną galaretkę oraz na koniec mieszamy z pozostałymi malinami. Wykładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze