Ciasto czekoladowo-gruszkowe

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Kakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:
    200 g śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    100 g mlecznej czekolady
    Galaretka:
    2 galaretki agrestowe
    3-4 gruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ciasto czekoladowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy.
  • 2. Masa czekoladowa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz startą na dużych oczkach czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
  • 3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gruszki wrzucamy do tężejącej galaretki i wlewamy na masę śmietanową. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować