Ciasto czekoladowo gruszkowe

4.5 (191 ocen)

Pyszne ciacho dla smakoszy czekolady.

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 kostki miękkiej margaryny
    1/2 szkl cukru
    1 c. waniliowy
    szczypta soli
    2 szkl mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 mleczna czekolada

    Masa:
    750ml śmietany 30%
    3 mleczne czekolady

    5 gruszek
    1/2 szkl cukru
    sok z 1 cytryny

    słodkie kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę z solą, cukrami utrzeć na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  • 2. Przygotowanie gruszek: Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubsze półplasterki. skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1,5l wody z cukrem, dodać gruszki i gotować ok 10-15 minut. Należy pilnować aby nie były za miękkie i nie rozpadały się. Wyjąć z kompotu i ostudzić.
  • 3. Masa: Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać roztopione czekolady i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto czekoladowo gruszkowe 4. 1/3 masy wyłożyć na ciasto. Na nią poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki Masa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować