Ciasto cytrynowe

4.42 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wilgotne ciasto, do wykonania którego potrzeba tylko kilku podstawowych składników.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    0,75 szklanki cukru
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    1 duża cytryna
    6 łyżek kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    0,5 szklanki oleju
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.42 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę wkładamy do szklanej miski i zalewamy wrzątkiem, następnie hartujemy pod zimną wodą. Ścieramy żółtą skórkę na drobnych oczkach tarki (nie ścieramy białej wewnętrznej, bo ciasto zrobi się gorzkie).
    Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem. Małą tortownicę, np. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki).
    Jajka, śmietanę i cukier mieszamy za pomocą trzepaczki. Wlewamy olej, sok z połowy cytryny i dodajemy startą skórkę-łączymy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników (to bardzo ważne!), mogą zostać małe grudki, to nic złego. Masę przekładamy do foremki i pieczemy przez około 50 minut. Studzimy. W małej miseczce mieszamy sok z połowy cytryny z cukrem pudrem. Ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i polewamy przygotowanym lukrem. Ciacho gotowe, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować