Chleb żytni z ziarnami

4.43 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis mam od koleżanki, ale trochę go zmieniłam. Gdy po raz pierwszy upiekłam chleb, cała moja rodzina zajadała się z apetytem. Odtąd nie kupuję pieczywa, piekę sama.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki żytniej razowej
    ● 1/2 kg mąki krupczatki
    ● 5 dag drożdży
    ● 3 łyżki cukru
    ● 1,5 łyżki soli
    ● po 6 łyżek siemienia lnianego i łuskanego słonecznika
    ● po 2 łyżki pestek z dyni i płatków sojowych
    ● 3 łyżki sezamu
    ● 1 szkl. otrąb żytnich
    ● margaryna i bułka tarta do foremek
    ● białko
Wystaw ocenę:

4.43 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytni z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb żytni z ziarnami 1. Przesiane mąki oraz pestki,
    ziarna i otręby wsypujemy do
    miski. Drożdże rozpuszczamy
    w 1/2 szkl. ciepłej wody, wlewamy
    do mąki i ziaren. Dodajemy
    3,5 szkl. wody, sól i cukier.
  • Chleb żytni z ziarnami 2. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Ciasto przykrywamy lnianą
    ściereczką i odstawiamy na 20
    minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi swą objętość,
    ponownie wyrabiamy.
  • Chleb żytni z ziarnami 3. Masę przekładamy do dwóch
    foremek (30 x 11 cm) wysmarowanych
    margaryną i posypanych
    bułką tartą. Wierzch smarujemy
    roztrzepanym białkiem
    i dowolnie posypujemy. Odstawiamy
    na 15 minut.
  • 4. Chleb pieczemy 20 minut
    w piekarniku elektrycznym nastawionym
    na ogrzewanie grzałką
    dolną w 180 °C. Następnie
    przełączamy na ogrzewanie
    górne i pieczemy jeszcze ok. 25
    minut (w piekarniku gazowym
    pieczemy 45 minut w 200 °C).
    Wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować