Chleb jest zdrowy ale smaczny. Bez cukru! Jest odpowiedni dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły posmarowany masłem.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
Garść płatków owsianych,
2 szklanki ciepłej wody,
1,4 kostki drożdży,
1 łyżeczka soli,
Nasiona według uznania. Ja dodałam nasiona lnu, słonecznika i mak.
Chleb z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Odczekujemy 15 min i dosypujemy mąkę, sól, nasiona i ciepła wodę. Wszystko chwile mieszamy. Ciasto przelewamy do standardowej keksówki ( wyłożona papierem do pieczenia). Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość ok 30 min.
Następnie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni wkładamy keksówkę z ciastem i pieczemy 50-60 min.
Komentarze