Chleb z mąki pełnoziarnistej

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb jest zdrowy ale smaczny. Bez cukru! Jest odpowiedni dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły posmarowany masłem.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
    Garść płatków owsianych,
    2 szklanki ciepłej wody,
    1,4 kostki drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    Nasiona według uznania. Ja dodałam nasiona lnu, słonecznika i mak.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. Odczekujemy 15 min i dosypujemy mąkę, sól, nasiona i ciepła wodę. Wszystko chwile mieszamy. Ciasto przelewamy do standardowej keksówki ( wyłożona papierem do pieczenia). Odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość ok 30 min.
    Następnie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni wkładamy keksówkę z ciastem i pieczemy 50-60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować