Ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć żeby się rozpuściły.
Masło roztopić, przechłodzić.
Do rozpuszczonych drożdży, dodać letnie mleko, resztę cukru.
Do miski wsypać mąkę dodać jajko, rozmieszane drożdże,wyrobić ciasto.
Miseczkę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut żeby ciasto wyrosło.
Wysmarować blaszkę, oprószyć tartą bułką.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół wyjąć pestki.
Z podanych składników, zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką.
Odstawić na 15 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.Po upieczeniu posypać cukrem.
Blaszka 25 x 25 cm.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze