Ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej

4.48 (153 ocen)

Dla mnie najlepsze ciasto ....

Składniki:

  • -maka pszenna pełnoziarnista 45 dkg
    -cukier 2 łyżki
    -mleko 200 mililitrów
    -masło 3 łyżki
    -jajko 1 sztuka
    -drożdże świeże 4 dkg
    KRUSZONKA
    -mąka pszenna pełnoziarnista 10 dkg
    -cukier 8 dkg
    -masło 6 dkg
    DODATKOWO
    -śliwki 60 dkg
    -masło 1 łyżka
    -tarta bułka 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć żeby się rozpuściły.
    Masło roztopić, przechłodzić.
    Do rozpuszczonych drożdży, dodać letnie mleko, resztę cukru.
    Do miski wsypać mąkę dodać jajko, rozmieszane drożdże,wyrobić ciasto.
    Miseczkę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut żeby ciasto wyrosło.
    Wysmarować blaszkę, oprószyć tartą bułką.
    Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół wyjąć pestki.
    Z podanych składników, zagnieść kruszonkę.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką.
    Odstawić na 15 minut.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.Po upieczeniu posypać cukrem.
    Blaszka 25 x 25 cm.
    SMACZNEGO!!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować